Cuvant Inainte pentru Congresul Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022.

General Mr (r) Prof. Dr. Nedelcu Ioan

Presedinte Congres

     Congresul Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022 este un eveniment de referinta pentru toti specialistii cu preocupari in acest domeniu. Ajuns la  maturitate deplina din punct de  vedere al nivelului stiintific dar si al cadrului organizatoric,  congresul din acest an, ca si cel din ultimii doi ani, se va desfasura  in conditiile speciale ale restrictiilor impuse de  pandemia de Covid decretata de OMS in 2020. Chiar si in aceste conditii Comitetul de Organizare al Congresului Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022 are certitudinea ca acesta va oferi tuturor participantilor oportunitatea de a  afla cele mai noi tehnici, proceduri, metode si tehnici instrumentale (masinirii) dedicate esteticii medicale, antiagingului si  nu in ultimul rand, din domeniul dermatologiei corective, ramura nou aparuta si care se instaleaza cu o forta deosebita in practica medicala de zi cu zi.

       Credem cu tarie  in ideea necesitatii aplicarii acelor masuri terapeutice care sa duca la cresterea sperantei de viata a oamenilor, dar nu oricum, in sensul ca  nu este suficient sa prelungim viata ci sa adaugam ani de stare buna, cu viata activa, in care sa nu devenim „pietre de moara” pentru cei din jurul nostru, adica sa adaugam mai degraba viata anilor decat ani vietii. In lumina acestui deziderat, Comitetul de Organizare al Congresului Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022, s-a straduit sa aduca in programul sau stiintific comunicari si personalitati de referita in domeniu, astfel incat fiecare participant sa-si regeseasca interesele profesionale si de propasire stiintifica dar si sociala.

        Din avalansa de descoperiri stiintifice de exceptie din ultimii ani, Comitetul de Organizare al Congresului Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022 s-a  straduit sa aleaga pe acelea care construiesc fundamentarea stiintifica a faptului ca, pe langa determinismul genetic,imbatranirea accelerata si bolile  degenerative  au la baza inflamatia cronica indusa prin mecanisme complexe: poluanti (insecticide, pesticide, pulberi industriale, arderea carburantilor fosili), intoxicatia cu metale grele, disbioza intestinala cu sindromul intestinului permeabil, dieta neadecvata calitativ si/sau cantitativ. Toti acesti factori antreneaza inflamatia cronica cu acidoza tisulara, suferinte imune, alergice, autoimune si proliferative. S-au descifrat mecanisme spectaculoase prin care informatia genetica este modulata in exprimare, mecanisme prin care  genele sunt activate sau inhibate si mai ales  rolul major al epigeneticii in reglerea destinului nostru si pe cale de  consecinta s-au nascut masuri si terapii adecvate.

        Studii recente au adus in prim plan ceea ce este cunoscut sub numele de varsta epigenetica. Acest termen doreste sa exprime faptul ca informatia genetica este modulata de mecanismele epigenetice, mecanisme care  sunt dependente de fenomenele  de metilare a ADN-ului  cu activarea sau inhibarea expresiei functionale genetice. Acest parametru permite chiar,prin masurarea perechilor de  metilare, sa se faca o estimare asupra momentului cand va surveni decesul. Evident ca studiile de epigenetica si despre varsta epigenetica au dus la  dezvoltarea de tehnici si masuri terapeutice care sa permita ameliorarea sperantei de viata in conditii de  sanatate cat mai buna.

…Si sa nu uitam, printre aceste tehnici pe cele de masurare a lungimii telomerilor si reactivarea telomerazei ca factori majori de prelungire a vietii.

Antiaging-ul fara estetica medicala este ca si bucatele fara sare, asa ca  o componenta importanta  a programului Congresului Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022 este dedicata acestui domeniu, in care, ca standard de aur, au ramas utilizarile de substante de umplere si voluminizare asociate cu toxinele botulinice. Firele de suspensie, peelingurile chimice, bioregenerarea cu celule stem si hormoni de crestre endogeni, mezoterapia, dermapenul si numeroase tipuri de laser sau de masini pe baza de energii inalte (IPL, Radiofrecventa, plasma fizica) sau energii joase purtatoare de informatii cuantice modulatoare ale  functiilor biologice sunt doar cateva din tendintele actuale si despre care se va vorbi pe larg in cadrul evenimentelor din luna mai .

Trecand in revista cateva din procuparile si crezurile Comitetului de Organizare al Congresului Asociatiei Romane de Medicina Anti Aging din anul 2022, speram , dragi colegi, ca invitatia  de a participa la acest eveniment de marca va fi binevenita si va asiguram ca aici, in cadrul Congresului nostru, veti gasi tot ceea ce sperati si doriti.

Va asteptam cu drag!

Al Dumneavoastra

General Mr (r) Prof. Dr. Nedelcu Ioan